Lördag 26 april. Bayonne – St. Jean Pied de Port – Orisson.

St. Jean Pied de Port till Orisson. 10 km. Vandring med brant stigning på asfalt.

stationen St. Jean de Pied de port
Kom tidigt till stationen och steg på tåget till St. Jean de Pied de Port. Resan tog lite mera än en timme. Järnvägen slingrar sig genom ett fantastisk vackert landskap. På tåget träffade jag ett par damer från Canada och en dam från Danmark. Danskan var Mette Munck från södra Jylland.
I St. Jean Pied de Port letade vi rätt på pilgrimskontoret som låg på Rue de la Citadelle 37. På vägen mot pilgrimskontoret upptäckte jag att jag hade glömt min keps i tåget från Bayonne, Mette hade en keps extra som jag lånade.
Rue de Citadelle i St. J de P
Där var en lång kö av pilgrimmer i denna stad som skulle ha sitt pilgrimspass. Jag fick veta att det finns två vägar över Cize passet. Följa dalen genom Valcarlos eller gå via Route Napoleon vilken går över passets högsta punkt, 1410 meter.
Den person på pilgrimskontoret, som hjälpte oss, pratade inget språk korrekt men lite på alla språk. Han gav oss rådet att inte starta med vandringen över Pyrenéerna direkt utan övernatta första natten på härberget ”Orisson” upp för berget på Route Napoleon. Han ringde upp och bokade plats för oss på Orisson. Passet för pilgrimståget kostar 2 €.
På pilgrimskontoret fanns en korg med skal från kammusslor vilket är symbolen för pilgrim. Man kunde ta ett skal och lägga en slant i ”bössan”. Man fick inte köpa dem.
Mette och jag blev eniga om att gå över Pyrenéerna tillsammans så vi startade med att gå söderut på Rue de la Citadele. Vi passerade över Rio Nive och snart var vi utanför St. Jean de Pied de Port. Straks efter St. Jean de Pied de Port började vägen, en smal asfaltväg, att gå brant uppför.>>>

Vandringen